
مقدمه
با روش های درمانی نوین , اغلب استخوان هایی که دچار شکستگی میشوند , بدون مشکل خاصی بهبود پیدا میکنند . پس از درمان شکستگی , بافت جدید استخوانی شروع به تشکیل شدن میکند و قطعات شکسته را به هم متصل میکند .
برخی از استخوان ها , حتی با بهترین روشهای جراحی و غیر جراحی , بهبود پیدا نمیکنند . در برخی از موارد , وجود ریسک فاکتور های خاصی , باعث میشود که احتمال جوش نخوردن استخوان بیشتر شود .
هنگامی که یک استخوان با شکست در جوش خوردن مواجه شود به آن “Nonunion” میگویند .
“Deleyed union” هنگامی است که جوش خوردن استخوان مدت زمان بیشتری برای بهبود , نسبت به زمان معمول برای جوش خوردن , نیاز دارد.
جوش خوردن استخوان
برای اینکه استخوان جوش بخورد , استخوان نیاز به ثبات و پایداری مناسب و جریان خون کافی دارد . تغذیه ی مناسب نیز تاثیر بسزایی در جوش خوردن استخوان دارد.
-
ثبات محل شکستگی:
تمامی درمانهایی که برای شکستگی استخوان , به کار برده میشود از یک قانون اساس تبعیت میکند : قطعات شکسته باید در حد امکان , به جای خود بازگردند و از جابجایی آنها تا زمان درمان شکستگی جلوگیری شود. برخی شکستگی ها با گچ گیری میتوانند در محل و حالت مورد نظر نگه داری شوند . برخی از شکستگیها نیازمند عمل جراحی و فیکساسیون توسط پیچ و پلاک و پین دارند.
-
جریان خون :
جریان خون , مواد مورد نیاز برای ترمیم شکستگی را به محل شکستگی می آورد. این مواد شامل اکسیژن , سلول های ترمیم کننده و مواد شیمیایی ضروری برای ترمیم ساخته شده توسط خود بدن (فاکتور های رشد). جریان خون در محل شکستگی معمولاً به صورت خود به خودی در طی فرایند ترمیم , مجدداً ایجاد میگردد.
-
تغذیه :
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا , استخوان شکسته , برای جوش خوردن به مواد مغذی به اندازه ی کافی نیاز دارد . این مواد شامل پروتئین , کلسیم , ویتامین D و ویتامین C میباشد . مواد مغذی تکمیلی , بیشتر از حد مورد نیاز برای روند جوش خوردگی مؤثر نمیباشد . پزشک در صورت صلاحدید , مواد مغذی تکمیلی را به اندازه ی مورد نیاز برای بیمار تجویز مینماید.
عوامل خطر برای جوش نخوردن استخوان
-
شکستگی باز
-
شکستگی کامل و یا خورد شده
-
استفاده از تنباکو یا نیکوتین به هر نحوی (سیگار , تنباکو جویدنی , آدامس نیکوتینی , چسب نیکوتینی) ترمیم استخوان را محدود میکند و احتمال جوش نخوردن استتوان را افزایش میدهد
-
سن بالا
-
کم خونی شدید
-
دیابت (قند خون)
-
سطوح پایین ویتامین D
-
کم کاری تیروئید
-
تغذیه نامناسب
-
عفونت
-
NSAID